Helft gemeenten maakt zich zorgen over bestaande woningvoorr
Javascript is uitgeschakeld

Helft gemeenten maakt zich zorgen over bestaande woningvoorraad

Geplaatst: 02-06-2015
Helft gemeenten maakt zich zorgen over bestaande woningvoorraad
Beeld: Royal HaskoningDHV / VNG

De helft van de Nederlandse gemeenten verwacht dat de huidige woningvoorraad niet kan voldoen aan de toekomstige vraag, doordat huishoudens kleiner en grijzer worden. Dat blijkt uit de ‘Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving’ van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De ‘Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving’ is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat gemeenten inzicht geeft in de laatste trends, knelpunten en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. In de editie van 2015, die vandaag gepresenteerd wordt tijdens het VNG-jaarcongres, wordt ingegaan op ontwikkelingen op het gebied van bouwen, wonen, beheer, onderhoud en vastgoed. Aan de barometer deden 185 gemeenten mee.

Meer aandacht voor wonen en zorg
Om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken, voert 60 procent van de gemeenten een specifiek beleid, bijvoorbeeld bij het verlenen van bouwvergunningen en de aanpassingen in een bestemmingsplan. Daarnaast werken gemeenten nauw samen met woningcorporaties. Een andere opvallende trend uit de barometer is de toename van het aantal woningen dat geschikt wordt gemaakt voor zorg. Bij 46 procent van de gemeenten gebeurt dit door het aanpassen van particuliere woningen en bij 52 procent door het aanpassen van corporatiewoningen.

Als het gaat om de betaalbaarheid van woningen, heerst er een wisselend beeld. 29 procent van de gemeenten vertrouwt op woningcorporaties voor het aanbod van sociale huurwoningen. Een kwart van de gemeenten verwacht echter een tekort, en tien procent maakt zich zorgen over stijgende woonlasten.

Maatschappelijk vastgoed belangrijke bezuinigingspost
84 procent van de gemeenten wil maatschappelijk vastgoed, zoals bijvoorbeeld scholen of zorginstellingen, afstoten om de bezuinigingen te kunnen bekostigen. Ondanks dat heeft drie op de vier gemeenten nog geen vastgoedstrategie.

Beheer: veel samenwerking met andere gemeenten
85 procent van de gemeenten zoekt, als het gaat om het beheer van de openbare ruimte, samenwerking met andere gemeenten. Dat is een logisch gevolg van de bezuinigingsopgave, want 58 procent van de gemeenten geeft aan dat het budget voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte gekort wordt, bij 13 van de 100 gemeenten is dat zelfs meer dan 10 procent.

Over de ‘Gemeentelijke barometer fysieke leefomgeving’
De ‘Gemeentelijke barometer fysieke leefomgeving’ is in 2015 voor de derde keer gepubliceerd. Dit brede onderzoek geeft gemeenten inzicht in trends, ontwikkelingen, knelpunten, innovaties en oplossingsrichtingen in de fysieke leefomgeving die de kwaliteit en uitvoering van het gemeentelijke beleid kan verhogen. Het onderzoek wordt gehouden onder bestuurders en ambtenaren en is opgedeeld in zeven thema’s: Water en Klimaatadaptatie, Energie en Klimaat, Bouwen en Wonen, Milieu en Fysieke Veiligheid,

Bron: Royal HaskoningDHV / Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Overig Bouwnieuws

Nieuwbouw zucht onder bezwaarmakende burgers 24-04-2024
Honderden leggen werk neer op stakingsdag kleinmetaalbranche 23-04-2024
Vergunningverlening woningbouw weer gedaald 23-04-2024
Alarm over conditie Van Brienenoordbrug 23-04-2024
Bouwplaats Lochem twee maanden na ongeval vrijgegeven 23-04-2024
Provincie baalt dat Schiphol stikstofruimte opkoopt 22-04-2024
IMF dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek 22-04-2024
Prijzen koopwoningen in maart ruim 5 procent gestegen 22-04-2024
'Op termijn huizeneigenaar verplichten te verduurzamen' 22-04-2024
Huurprijzen vrije sector blijven stijgen door krimp aanbod 18-04-2024
 

Onze partners

  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
Sluit deze advertentie